Magiska Tulum

Idag har vi ännu en sån där grådaskig februaridag här i Stockholmsområdet, så efter att ha promenerat hundarna, och frusit om fingrarna, har jag nu parkerat mig vid datorn med en stor kopp rykande te.

Det är dagar som dessa som jag drömmer mig tillbaka till en av världens härligaste platser, Tulum i Mexiko.

Tulum var ett av de bästa stoppen när vi reste jorden runt förra året.

Vi landade med flyget i Cancun och tog oss vidare med bil ner längs maya-kusten och stannade till lite här och var.

Det blev ett par dagar i Playa del Carmen, innan vi tröttnade på kommersen och horderna av berusade charterturister.

Vi stannade några dagar i Akumal, och badade med havssköldpaddorna vid den vita lugna stranden, men själva staden i Akumal var inte så mysig. Det var först när vi kom till Tulum som vi verkligen kände att vi hade hittat rätt.
Här ville vi stanna.
 

Från början hade vi tänkt att bara stanna i högst en vecka, innan vi fortsatte resan inåt landet. Men det  blev till slut närmare tre veckor i den magiska lilla orten vid det underbart turkosa karibiska havet. 

Tulum är uppdelad i tre delar; staden, stranden och ruinen.
 

Första boendet vi hade i Tulum var ett litet blågult hus, som vi hyrde för en billig slant via Airb&b, uppe i Tulum stad.

Det lilla samhället ligger ett par kilometer från strandbyn, och många missar den delen av Tulum.


Det är i Tulum stad som invånarna lever sina liv, och här är det inte lika dyrt att äta och bo som nere vid havet.

Huvudgatan är kantad av tacerior, restauranger med billiga happy hour drinkar, juicebarer och souvenirbutiker. Det finns ett naturligt fokus på ekologisk och vegetarisk mat i Tulum, alltså ett riktigt paradis för den som verkligen bryr sig om vad den stoppar i sig. 

På stadens torg samlas ortsbefolkningen om kvällarna för dansuppträdanden och fotbollsmatcher och vid skymningen, när stjärnorna börjar glittra över Tulum, så rullar de små matvagnarna fram.

Maten i de små matstånden är både underbar och billig. Tacos, burritos, fajitas, churros....vi kunde äta oss mätta för 60 kronor - hela familjen inklusive dryck!

Med Tulum som utgångspunkt så kan man göra massor med mysiga dagsutflykter inåt landet och längs med kusten.


Tulum är kanske inte det vanligaste resmålet för barnfamiljer, men mina tre killar hade fantastiska veckor här, med massor av spännande aktiviteter som passade dem utmärkt.
 

På någon timmes avstånd med bil från Tulum så kan man besöka de mäktiga pyramidernaoch utgrävningsplatserna från Mayafolkets dynasti, både Coba och Chichen Itza blev höjdpunkter för våra killar.

Vid Coba, där man får klättra upp på pyramiden!
Vid Coba, där man får klättra upp på pyramiden!

Att hoppa ner i kristallklart källvatten och snorkla i en cenote, där man simmar omgiven av minisköldpaddor, fjärilar, färgglada fåglar, nyfikna ödlor, och prunkande djungel är också ett härligt minne de kommer ha med sig länge. 

Förutom detta så besökte vi ett sjukhus för apor och såklart hade vi massor av lek och bus på stranden och i havet.

Tulum är kanske allra mest berömt för sina mayaruiner från tolvhundratalet.

Fästningen var en av de sista som spanjorerna lyckades övermanna från indianerna på sextonhundratalet. Vid foten av ruinen ligger en fantastisk liten strand, som gång på gång hamnar på topplistorna över världens vackraste stränder.

Tulums pampiga ruiner vaktas av hundratals leguaner. Några av dem är över två meter långa!

Överallt på väggar och murar uppe i Tulum stad blir man bländad av otroliga färgglada konstverk. Här tar streetarten helt nya nivåer och blir till en riktig konstform. Ett av våra favoritmotiv var de här sköldpaddorna!

Om man - mot förmodan - skulle tröttna på de milslånga vita stränderna, och det tjugoåtta grader varma havet, så finns det mängder med härlig shopping runt knuten.

Handgjorda dukar och mattor, färgglad keramik, och mexikanska dödskallar är typiska föremål som man kan hitta på butiksstråken i Tulum.

Vårt andra boende i Tulum var nere vid havet på Alma Tulum Eco Boutique Hotel. Ett lyxigt hotell med luftiga vita rum direkt på den fina sandstranden. På verandorna mot havet blev man serverad frukost och svalkande drycker.

Som ett pärlband ligger de små mysiga boutique hotellen längs den långa vita stranden. Här spenderar man dagarna med att lojt promenera mellan alla de mysiga strandbarerna och att bada! Sanden är len som en smekning under foten och havets turkosa färg är som en dröm.

Det råder förbud mot att bygga hus som är högre än två våningar. Byggnaderna nere vid Tulums strand är oftast väl integrerade i den vackra djungeln och varje liten detalj är väl genomtänkt. Allt andas Bohemlyx.

Stämningen i strandbyn är avslappnad och människorna rör sig långsamt längs den lilla bygatan. Alla ställen ser ut som små bohemiska hippiehak med en miljard små lampor och ljus.

Restauranger man inte ska missa när man bor nere vid stranden är; Gitano, Heartwood och Mur Mur. Alla har fantastiskt god mat och mysig inredning under svajande palmer. Blir man sugen på nattklubb är det Papaya Playa Project som gäller - en nattklubb mitt på stranden som kör fullmånspartyn. Bland strandbarerna är det Coco som står ut mest - här kan man sitta på gungor och sippa sina coctails.

 Om man gillar Yoga så har man också hamnat på rätt ställe. Vart man än vänder sig så finns det en vänlig yogainstruktör till hands. 

TULUM är verkligen en underbar och magisk plats, som med sina vackra stränder, goda mat, vänliga människor, och rika kultur, verkligen stannade kvar i mitt hjärta.

Hoppas ni får en fin Alla Hjärtans dag!

Kram från Fru Fiffelin

Senaste Inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln