Mumma, del 2

Idag är det Torsdag  vilket betyder tillbakablick och fortsättning på berättelsen om min första butik, Mumma (del 1 finns att läsa här), på Sturegatan i Sundbyberg. 

Eftersom Mumma var min allra första butik, så tog det ett par månader att få till konceptet precis så som jag ville ha det. 

Jag hade ju haft en ganska klar bild framför mig om hur jag ville att butiken skulle se ut.
Men det krävdes mycket efterforskning och arbete med att få till rätt mix av märken och leverantörer.

Jag hade koll på hur jag ville exponera mina varor, och hur jag ville att kundens shoppingupplevelse skulle upplevas. 

Men vissa saker går ju helt enkelt inte att förutse.

Så fort man öppnar en butik, så inser man att den börjar leva sitt eget liv. I alla fall till en viss del.

Man skulle kunna jämföra en nyöppnad butik med en nyfödd bebis: Den tar extremt mycket tid i anspråk, kostar mer än vad man först trodde och får en att upptäcka helt nya sidor i sig själv, som man inte ens visste om att man hade.

Det första jag tvingades inse var att kundernas och min egen smak inte alltid stämde överrens.

Saker som jag tyckte var otroligt snygga, tyckte kunderna var otroligt fula och de hamnade tillsist på ett rea-bord.

Och saker som jag inte tyckte var så roliga, kunde sälja slut innan jag ens hunnit packa upp dem ur kartongen.
 

I början kändes det där lite svårt, men med tiden så utvecklade jag ett slags väderkorn på vad som skulle gå hem hos mina kunder. Utan att tumma allt för mycket på min egen smak.

Påsk på Mumma i april 2011

Efter ett par månader som butiksägare, så insåg jag att det inte riktigt var lika lätt som jag hade trott, att driva en egen butik.

Det var mycket att hålla reda på; beställningar, leverantörsfakturor, avtal, moms och skatter. Löner och arbetsgivaravgifter som skulle betalas. Redovisningar hit och dit som skulle in till Skatteverket i tid.
 

Dessutom fanns förstås en press på att få igång försäljningen från dag ett.

Med hjälp av reklamutskick och facebook började kunderna strömmade till i allt större antal, men det började snart gå upp för mig att lokalhyran på Sturgatan var på tok för hög gentemot kundflödet och att budgeten som jag lagt endast gick ihop med nöd och näppe. 

Det första året plockade jag inte ut en krona i lön och jag hade inte råd med anställda mer än under ett par timmar i veckan.

Sju dagars arbetsvecka var en självklarhet, och ofta jobbade jag från nio på morgonen till nio på kvällen, det första året räknade jag att jag fick fem lediga söndagar.

Det var riktigt tufft att dessutom vara mamma till en tioåring och en aktiv tvååring. 
Men vi kämpade på.
Jocke, min man, jobbade lika mycket som mig, och på något sätt fixade vi det tillsammans.

Nymalda kaffebönor, över 100 sorters te på lösvikt samt massor med mumsiga chokladpraliner och lyxig lakrits fanns det på Mumma!

Även om jag var så trött vissa mornar, så var det ändå alltid en pirrig och underbar känsla att låsa upp dörren på morgonen och kliva in i min alldeles egna butik som alltid doftade fantastiskt gott.

Det som fick oss att orka kämpa vidare var självklart också alla underbara kunder som kom in och pratade och handlade eller bara kikade förbi med en hembakad kaka.

Det första verksamhetsåret gick som i ett kick och jag lärde mig otroligt mycket nytt varje dag.
 

En sak som verkligen gjorde det roligt med att driva butik i Sundbyberg var den återkommande Kräft - och surströmmingsskivan,  och Jul- och Vårmarknaden som satte feststämmning på hela Sturegatan några gånger om året. 
 

Under våren 2012 startade ett omfattande bygge i en angränsande butikslokal.

Min butik drabbades av kraftiga oljud under närmare tre månader när det bilades upp golv och annat. Det blev även något fel på ventilationen och en morgon när jag skulle öppna, möttes jag av en hemsk stank av limmassa som lamslog hela min butik.

I flera veckors tid backade kunderna redan vid ingången, både på grund av oljuden och den stickande doften. Tillsist fick jag slänga hela mitt stora lager av te, kaffe och choklad som blivit förstört av limångorna.

Det blev en lång utdragen process med fastighetsägaren och försäkringsbolag för att få tillbaka något av det som jag förlorat i tappade kundintäckter och förstört lager.

Någonstans där i allt processande så försvann min gnista för att driva Mumma vidare och jag började också känna att butiksytan inte riktigt räckte till för att utveckla verksamheten i den riktning jag önskade.

I samband med denna period av grubbel och tvivel, så fick jag ett erbjudande om att bli butikschef för Twilfit-butiken i Sollentuna Centrum. 

Med tanke på arbetsbördan och svårigheten med att få butiken lönsam såg jag det som en chans att tacka ja till butikschefsjobbet.

Det var med sorg och stort vemod i hjärtat som jag satte ut annonsen med min älskade butik till salu. Det dröjde dock inte länge förens jag fick napp på min annons och i September 2012 tog Maria och Thomas Gander över rodret som de nya ägarna till Mumma och min Mumma-era var över. 
 

Det känns jättekul att idag gå Sturegatan ner och se att Mumma ännu finns kvar i Sundbybergs stadsbild! Numera hittar man dock Mumma tvärs över gatan, på Sturegatan 22, och i en större lokal än där jag själv startade butiken.

Det är fortfarande Maria och Thomas som driver butiken och mitt gamla dna sitter kvar och till och med min personal som jag en gång i tiden anställde, Chandrika -jobbar kvar!

Älskar man nymalda kaffebönor, te och lyxig choklad eller mysiga inredningsdetaljer, vackra små askar och ramar, ljuvliga doftljus, romantiska koppar och färgglada presenter så ska man genast bege sig hit på ett shoppingbesök!

Det var historien om Mumma och jag kommer alltid ha en speciell plats för denna lilla mysiga butik i mitt hjärta!

Nästa torsdag kommer jag berätta om när jag skaffade min andra butik, Hemtrevligt i Jakobsberg.
 

Ha en fin kväll! Kramar från Fru Fiffelin

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln