Valladolid - En Mexikansk pärla

Många kanske tycker att vi var lite våghalsiga som bestämde oss för att göra en roadtrip med bil och tre barn genom Mexiko, men jag kan bara säga att det blev två fantastiska månader som varken jag eller barnen aldrig kommer att glömma!

Det går så många rykten i media om att Mexiko skulle vara ett farligt land, fyllt av banditer och kriminella drogkarteller, och visst finns det områden som är farliga - främst uppe i norr mot gränsen till USA. Men på Yucatanhalvön är det väldigt säkert och jag skulle nästan säga att man känner sig tryggare där än vad man gör hemma i Stockholm!

Mina tankar om Mexiko som land är endast varma och att folk där är ärliga, trevliga och väldigt vänliga.

I dag tänkte jag bjuda er på ett reportage från en fantastisk stad som vi bekantade oss med när vi var "on the road" i södra Mexiko; Valladolid 

Valladolid Mexiko, Katedral San Gervasio
Valladolid Mexiko, Katedral San Gervasio
Stora torget i Valladolid by night, Parque Fransisco Canton Rosado
Stora torget i Valladolid by night, Parque Fransisco Canton Rosado

Valladolid ligger ca en och en halv timme med bil från Tulum och är en så charmig liten stad att vi genast blev helt förälskade!

Vi hade planerat att stanna här i två dagar, men vi kände oss så hemma här, och det fanns så mycket att se och göra att vi till slut stannade i fem dagar!

Vi bodde på ett enkelt men rent hotell för ungefär 200 kronor natten. Ägarna kunde inte ett enda ord engelska, men de var så gulliga och bjöd på te och kaffe varje kväll när vi kom tillbaka från våra äventyr.

Varje morgon promenerade vi till den lokala marknaden och köpte nybakat bröd, färsk frukt och goda korvar som vi njöt av på en bänk på torget Parque Fransisco Canton Rosado. Staden har en vacker katedral precis brevid torget som heter San Gervasio

På kvällarna var det folkvimmel, musik och fest på gatorna och på stadstorget, men på morgonen var det mysigt att bara sitta där i svalkan under träden och se på när staden sakta vaknade.

Vårat enkla men mysiga hotell i Valladolid
Vårat enkla men mysiga hotell i Valladolid
Mayaättlingar säljer frukt och grönt intill torget i Valladolid centrum
Mayaättlingar säljer frukt och grönt intill torget i Valladolid centrum
Frukostinköp på marknaden i Valladolid
Frukostinköp på marknaden i Valladolid

Valladolid har en lite sömnig småstadskänsla över sig, och vill du se en mindre turistig ort än trendiga Tulum (läs mer om Tulum här!), så måste du besöka Valladolid! 

Folket här är väldigt tillmötesgående och mycket stolta över sin fina lilla stad. 

Spanjorerna anlade staden på 1500-talet, i typisk spansk kolonialstil och gatorna är fulla av färglada hus och vacker arkitektur.

Min favoritgata, Calzada de los Frailes, är en gata som ligger ca 10 minuters promenad söder om torget. Här är det riktigt fint och det är mysigt att strosa omkring bland gamla vackra byggnader, små mysiga butiker och trevliga tavernor. 

Gatan slutar uppe vid en park och ett vackert gammalt kloster som heter San Bernardino de Siena.

Två kvällar i veckan visas ett fantastiskt bild- och ljusspel om Valladolids historia, projicerad mot de gamla klosterväggarna. Det är helt gratis, sevärt och riktigt spännande!
 
Ingenstans i Valladolid blir man påhoppad av försäljare eller inkastare, utan man får i lugn och ro läsa menyer och kika i butikernas skyltfönster. 

Trots att klockan oftast var runt elva på kvällen när vi sakta vandrade hem, genom Valladolids vindlande bakgator, så kände vi oss aldrig otrygga.

På strövtåg i Valladolid.
På strövtåg i Valladolid.
Calzada de los Frailes, min favoritgata i Valladolid!
Calzada de los Frailes, min favoritgata i Valladolid!
San Bernardino de Siena, ett gammalt kloster i Valladolid
San Bernardino de Siena, ett gammalt kloster i Valladolid

Missa inte heller Cenote Zaci, ett källvattenfyllt 100 meter djupt slukhål, som ligger mitt i stan. Cenoten är verkligen värd ett besök och en simtur i det klara vattnet är ett utmärkt sätt att svalka sig på, när den mexikanska hettan blir för tryckande.

En annat häftig ställe som jag vill tipsa om är Casa de los Venados ett privat hem som ägarna John och Dorianne Venator fyllt med Mexikanska konstföremål som de samlat på sig under många år. Vart du än kikar är väggar, golv och tak fyllda med färgglad konst. Ett fantastiskt ställe att besöka som jag verkligen rekomenderar!

Klockan 10 varje dag tar John emot besökare och det kostar endast vad du själv väljer att donera. Alla intäkter skänker paret vidare till lokala välgörenhetsorganisationer.

Den enkla skylten som visar entren till det konstfyllda hemmet.
Den enkla skylten som visar entren till det konstfyllda hemmet.

I närheten av Valladolid kan man åka på utflykt till den mäktiga mayastaden Ek Balam som jag skulle vilja rekommendera före ett besök på det mer turist-täta Chichen itza.

Ek Balam betyder svart jaguar på Mayaspråket. Vi såg inga svarta jaguarer, men väldigt fina pyramider och palats som varsamt grävts ut i den täta djungeln. Här fick man dessutom klättra upp på pyramiderna och det fanns mycket fina statyer och utsmyckningar att titta på.
 
Om Chichen itza slukar ca 15 000 besökare dagligen, så kanske ett par hundra stycken per dag hittar till Ek Balam. 

Det finns dessutom en härlig cenote att svalka sig i precis bredvid utgrävningarna.

Mys med valpar vid en mack utanför Valladolid
Mys med valpar vid en mack utanför Valladolid

Det finns flera fina museum, butiker och resturanger att besöka i Valladolid, men mitt absolut bästa tips är att ta på sig ett par bekväma skor och bara vandra runt i staden och själv uppleva den härliga atmosfären!

Middag på en bakgata i Valladolid
Middag på en bakgata i Valladolid

Den bästa maten får man på de allra enklaste ställena om man tar en liten promenad bort från själva centrum.

Det traditionella mexikanska köket är som bäst där mexikanarna själva äter, och det finns oftast gott om vegetariska alternativ att välja på.

Ha en fin dag!
Kram från Fru Fiffelin
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

Bloggarkiv

Länkar