Hemtrevligt i Jakobsberg, del 2

Hej alla fina läsare!

Jag vill önska er en riktigt härlig fredag med lite läsning om fortsättningen på Hemtrevligt i Jakobsberg.(Del 1 kan du läsa här!)

Som jag berättade i förra avsnittet, så fick jag bra försäljning under mitt första år på Hemtrevligt i Jakobsberg, och tack vare att jag kämpade på utan heltidsanställda och utan att plocka ut någon vidare lön, så fick jag ihop en liten vinst i bolaget.

Men lyckan var tyvärr av det kortvariga slaget.

I maj 2014 öppnade en stor Ica Maxi upp i Barkarbystaden, tätt följd av ett stort Systembolag, en Önska butik och några andra små affärer. Vips så fanns det ett nytt köpcentrum på mindre än en kilometers avstånd till Jakobsberg, och som genom ett trollslag sjönk kundflödet drastiskt i vårt centrum.

Tidigare fick man in en liten våg med kunder i butiken mellan klockan 16 till 18, när folk var på väg hem från jobbet, men nu blev det allt tunnare med folk i centrumgångarna.

Nu behövde man inte ta omvägen förbi Jakobsbergs Centrum längre. Det var så mycket enklare att parkera uppe i nya Barkarbystaden och uträtta alla sina ärenden där.

I gamla Jakobsbergs Centrum tvingades de flesta butiker till ständiga reor och kampanjer för att kunna konkurrera och överleva.

På bara ett par månader så stängde ett tiotal butiker sina verksamheter, och allt fler pratade om hur tråkigt Jakobsbergs Centrum blivit. 

Sommarfint i hyllorna på Hemtrevlig, 2014
Sommarfint i hyllorna på Hemtrevlig, 2014
Jag och glad kund på Hemtrevligt i Jakobsberg, sommaren  2014
Jag och glad kund på Hemtrevligt i Jakobsberg, sommaren 2014

Jag och min man förde åtskilliga samtal med centrumledningen och Citycon om att få en lägre hyra, eftersom kundunderlaget var så kraftigt reducerat, men trots "förståelse" och "löften" så blev det aldrig tal om någon stöttning från centrumledningens sida.

 Torsdagen den 20 mars 2014 (läs mer här!)  samt Söndagen den 14 september 2014 (läs mer här!) så drabbades Forex växlingskontor, som låg ca 20 steg snett mittemot min butik, av ett par riktigt obehagliga rån. 

Vid första råntillfället i mars, strax före stängning, hade jag en gullig kund med sin lilla son inne i butiken.

Kunden höll som bäst på att kika på vårens nyheter, när vi hörde oväsen utifrån centrumgången. Det lät som om det var någon som körde runt med en motorcykel där inne.

Jag gick fram till ingången i min butik för att se vad som pågick. Då fick jag se tre svartklädda stora män, beväpnade med motorsåg och automatvapen. De försökte att såga sig in i växlingskontoret.

Mannen som höll vakt pekade på mig med pipan på sitt gevär och jag blev livrädd och backade snabbt in i min butik och drog ner gallret. Kunden med sin lilla son och jag sprang in på lagret och gömde oss. Jag darrade hela kvällen och kände obehag efter händelsen långt efteråt.

Det andra rånet skedde bara ett halvår senare, mitt på dagen en lugn söndag. Då kom en stor svart Jeep (!) körandes i hög fart rakt genom Jakobsbergs centrum och rammade rätt in i Forex. För er som aldrig har varit i Jakobsbergs centrum kan jag berätta att det är en inomhusgalleria. Det gör att det blir lite extra overkligt när en stor bil kommer inkörandes - i hög fart kryssandes mellan bänkar, blomkrukor och chockade kunder.

Bara ett par minuter innan jeepen dundrade in i Forexkontoret hade min då 6-åriga son precis gått en liten promenad genom exakt samma centrumgång, mellan min butik och leksaksaffären en bit bort. Han måste ha haft en skyddsängel på sin axel och jag vågar inte tänka på vad som kunnat hända om han gått där ett par minuter senare...

Från centrumledningen på Citycon kom det inget stöd eller beklagan över det inträffade. Det var locket på och "inga kommentarer" som gällde.
 
Centrumchefen och hans anhang gömde sig uppe på kontoret.

De återkommande rånen var ju inte precis någon bra reklam för Jakobsbergs centrum.
De redan sviktande besökssiffrorna sjönk ännu mer. 

Höstnytt i butiken 2014, Hemtrevlig i Jakobsberg
Höstnytt i butiken 2014, Hemtrevlig i Jakobsberg

Allt oftare diskuterade jag och min man, möjligheten i att flytta vår verksamhet.

Under början av hösten 2014 besökte vi flera olika köpcentrum, mätte kundflöden, och spanande på hur det verkade gå för butikerna i allmänhet och var just vår typ av verksamhet skulle kunna passa.

Världens bästa Ellen jobbade hos mig från sommaren 2013 till augusti 2016
Världens bästa Ellen jobbade hos mig från sommaren 2013 till augusti 2016
Under hösten 2014 anställde jag Lovisa och Minna, två superduktiga tjejer som det var riktigt roligt att få jobba med!
Under hösten 2014 anställde jag Lovisa och Minna, två superduktiga tjejer som det var riktigt roligt att få jobba med!
Mina gulliga praktikanter Erika och Fatou
Mina gulliga praktikanter Erika och Fatou

Till sist hittade vi en ledig lokal i Bålsta Centrum som vi tyckte verkade vara lovande. Lokalen var mycket större än någon av våra tidigare butiker och det kände vi skulle bli en rolig utmaning. 

Efter mycket planering och renovering så kunde vi Fredagen den 12 December 2014 öppna vår tredje butik: Stajlish i Bålsta Centrum.   

På Stajlish hade vi ett stort urval av märkeskläder både för tjejer och killar, inredning och presenter. (Mer om den butiken i nästa vecka!)

Öppning av Stajlish i Bålsta Centrum 12 dec 2014
Öppning av Stajlish i Bålsta Centrum 12 dec 2014

Trots svikande kundunderlag i Jakobsberg - satsade jag i ett sista försök att vända den negativa trenden - på en renovering och mindre ombyggnad av butiken, våren 2015. 

Då jag upplevt att klädavdelningen verkligen hade blivit populär på Hemtrevligt, så satsade jag fullt ut på att få in fler klädmärken till butiken.

Förutom mina tidigare märken började ​​​​​jag nu även att sälja plagg från Vila, Jofama, J-Squad, 
Vero Moda, LexingtonSaint Tropez, Soya Concept, Sisters Point, Ajlajk och Please Jeans.

Inredning och presenter hade jag kvar, men i en mycket mindre utsträckning. Te och kaffe skippade jag helt, då det blev för dyrt att hålla färska lager när inte kunderna kom förbi längre.

Hemtrevligt i maj 2015
Hemtrevligt i maj 2015

Trots att butiken nu var finare än någonsin, så fortsatte Jakobsbergs Centrum att tappa i kundflöden och det var riktigt tufft att driva butik där.

I de tomma butiksytorna runtom i centrum, placerade centrumledningen ut tillfälliga pop-up butiker som inte riktigt lockade vår typ av kund till centrumet.

Varje dag vi höll öppet blev en ren förlustaffär för mig när man räknade ihop personalkostnader, lokalhyra, inköp etc. Vår försäljning hade sjunkit med 40% - helt i linje med kundflödet i centrumet.
Det var endast tack vare den nyöppnade butiken i Bålsta, som mottagits riktigt bra, som vi lyckades hålla ut så länge som vi gjorde i Jakobsberg.

Eftersom vi hade lite dyrare klädmärken nu, så blev vi allt oftare utsatta för stöldligor som klippte larmen på Skinnjackorna från Jofama och de lite dyrare plaggen från Lexington.

Jag började att må riktigt dåligt, fick ångest och svårt med närminnet på grund av all stress. Nattsömnen var inte den bästa, och förutom den vanliga stressen som kommer med mycket jobb så brottades jag även med tråkiga tankar på skurkar och rånare. Ibland kunde jag vakna helt genomsvettig av jobbiga mardrömmar.

I flera månader försökte jag förhandla med CityCon om att få avsluta mitt kontrakt eller få hyresrabatt, men det var kalla handen. 

Men till slut fick jag i december 2015 höra att det fanns intresse av att överta min lokal. Jag höll öppet en sista jul på Hemtrevligt, och den 31 Januari 2016 drog vi ner gallret för gott.

Jag saknar butiken ibland, och framför allt då alla mysiga stamkunder som stöttade i vått och torrt. Men med tanke på omständigheterna var det en lättnad att kunna koncentrera mig på butiken i Bålsta, samt babyn i min mage som väntades komma till världen i februari 2016.

Jag är ledsen att det inte blev så rolig och upplyftande läsning idag, men det är skönt att få säga sanningen - precis så som jag upplevde den. Här kommer fortsättningen på butikssagan, del 1 om Stajlish i Bålsta.

Ha en fin dag och tack för att du läser min blogg!
Kram från Caroline / Fru Fiffelin

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

Bloggarkiv

Länkar