Kvinnornas Ö - Isla Mujeres

Goddagens alla fina!

Hoppas att ni har haft en härlig helg! 

Sitter och går igenom en massa bilder och filmer från vår jorden-runt-resa, i ett försök att liva upp den här gråa och trista dimman som legat som ett tjockt, fuktigt täcke över Stockholm hela helgen. 

Det känns även som att det har varit en Instagram-boom av bilder från magiska paradisstränder de senaste veckorna och det gör ju inte precis att man blir mindre sugen på att lämna gråa Sverige och åka iväg någonstans där solen skiner och havet är varmt...

Med det sagt, tänkte jag fresta er med ett litet reportage från fantastiska
 Isla Mujeres,  en mexikansk liten pärla som glittrar i det karibiska havet en liten bit utanför Yucatánhalvöns nordöstligaste spets. 

Ombord på färjan mot Isla Mujeres
Ombord på färjan mot Isla Mujeres
Hamnen på Isla Mujeres, Mexiko December 2016
Hamnen på Isla Mujeres, Mexiko December 2016

Det är lätt att ta sig hit från fastlandet. Från Puerto JuárezCancun avgår färjorna en gång i halvtimmen och färden över till den charmiga lilla ön tar ungefär 25 minuter.  

Isla Mujeres som är sju kilometer lång och 800 meter bred, är känd för sin avslappnade stämning och sina fantastiska stränder.

Underbara Playa Norte på Isla Mujeres
Underbara Playa Norte på Isla Mujeres
Färgen på havet är intensivt paradisturkos och på stranden kan man hyra en lyxig familjebädd att slappa i under vajande palmer!
Färgen på havet är intensivt paradisturkos och på stranden kan man hyra en lyxig familjebädd att slappa i under vajande palmer!

Stranden Playa Norte blev snabbt min personliga favoritstrand och den har blivit utsedd till en av Mexikos bästa ständer, tack vare sin pudervita sand och sitt kristallklara turkosblåa vatten.
Stranden är långgrund och det är inte så höga vågor, vilket passar oss som är en barnfamilj!

Här är det lätt att spendera dagarna, med en god bok, sköna dopp, en smarrig drink och så lite goda fish tacos!

Själva Downtown är inte någon höjdare, om man jämför med alla andra fantastiska och pittoreska platser vi besökt i Mexiko. (Läs om TULUM , SAN CHRISTOBAL eller VALLADOLID här!)

Små sockerbitsformade, färglada hus kantar Avenida Hildago - en ganska lång gata där barerna, krimskramsbutikerna och restaurangerna ligger på rad. Denna gata går man snabbt förbi om man inte är på souvenirhumör eller intresserad av Happy Hour drinkar och påstridiga inkastare.

Däremot är det trevligt att äta maten från de små matvagnarna som öppnar upp brevid det lilla torget när solen går ned.

Downtown på Isla Mujeres
Downtown på Isla Mujeres
Färgglada sockerbitshus
Färgglada sockerbitshus
Matstånd på torget, Isla Mujeres
Matstånd på torget, Isla Mujeres
Utanför vårat Hotel / Hostel Balu som vi bode på första delen av vår vistelse.
Utanför vårat Hotel / Hostel Balu som vi bode på första delen av vår vistelse.

Bästa sättet att ta sig runt på ön är genom att hyra en golfbil!

Isla Mujeres består egentligen av två olika världar. Den ena halvan är full av hotell, turister, butiker och stökig trafik. Ungefär mitt i ön går det som en osynlig linje. Plötsligt är vi de enda turisterna så långt ögat kan nå. Här bor lokalbefolkningen och tempot är lugnt och de små fiskrestaurangerna är mysiga och prisvärda. 

Vi hittar en riktig pärla bland restaurangerna - La Lomita - med en helt otroligt unik och karismatisk ägare, där vi beställer in nyfångad fisk med goda röror och sallad för under 30 kronor.

Killarna njuter av sin guccamole
Killarna njuter av sin guccamole

Självklart tar vi även in stora skålar med guccamole! Allt smakar helt underbart och vi skrattar hela kvällen åt ägarens galna historier och upptåg.

Jag och den busiga ägaren på La Lomita
Jag och den busiga ägaren på La Lomita

Till skillnad mot öns norra sidas långa vita stränder, så är Isla Mujeres södra sida karg och vacker på ett lite kärvt sätt.

Landskapet påminner lite om Gotland, och på den södra udden, Punta Sur, så hittar vi både en stor konstutställning och längst ut, ett litet mayatempel.

Mellan de moderna skulpturerna och konstinstallationerna smyger stora leguaner omkring.
När havet slukar den stora, röda solen så känns platsen som ett magiskt sagoland.

Gudinnan Ixchel
Gudinnan Ixchel

Under mayafolkets tid var ön helgad åt gudinnan Ixchel. När spanjorerna invaderade området på 1500-talet fann de här en mängd statyer av henne, vilket man tror är anledningen till att ön fått dess namn - Isla Mujeres, som betyder Kvinnornas ö.

Om man har dykarcertifikat eller gillar att snorkla så döljer sig en spännande värld under ytan alldeles utanför Isla Mujeres kust. Jason de Caires Taylor, en brittisk konstnär, har skapat ett makalöst undervattensmuseum som heter MUSA.

Hundratals med skulpturer och statyer står uppställda på havets botten, som långsamt förvandlas till rev för fiskar och koraller. Tänk att få simma omkring i en spännande havsvärld bland häftig konst och vackra fiskar!

Folksamling på havets botten
Folksamling på havets botten

Ett annat tips är att bege sig till Tortugranja där man föder upp havssköldpaddor som sedan släpps ut i havet när de är tillräckligt stora för att överleva. Inträdet är endast 20 kronor och pengarna går till projekt för att rädda och vårda havssköldpaddor som råkat illa ut i haven. Killarna älskade det här stället och vi stannade nästan två timmar.

Till sist ska jag även tillägga att Isla Mujeres är en väldigt lugn ö, de flesta turisterna kommer hit över dagen från Cancún, men när dagens sista färja har gått så råder lugnet på ön. Om man är ute efter party och uteliv så är inte Mujeres rätt plats.

Det man gör främst på ön är att bada, sola och glida runt i golfbilen på mysiga upptäcksfärder.

Imorgon ska jag berätta om ett riktigt häftigt ställe som vi bodde på när vi var på Isla Mujeres...
Det vill ni inte missa! ;-)

Ha en riktigt härlig måndag nu!

Kram från Fru Fiffelin

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

Bloggarkiv

Länkar