En mysig onsdagsmiddag

Hej raringar!

Igår kväll kom det över lite middagsgäster till det Fiffelinska Palatset. Jag tycker det är så väldans trevligt när det händer! Vi satt uppe och pratade om allt möjligt och klockan blev snabbt sent.

Jag valde att laga en lite medelhavsinspirerad rätt; Couscous med kyckling, grillad halloumi, mynta och rostad mandel. Till dessert blev det en himmelsk kladdkaka med kolatäcke!

Det blev så gott och uppskattat att jag tänkte ge er recepten här på bloggen idag!

Dukning i väntan på gästerna
Dukning i väntan på gästerna
Spegel, spegel på väggen där...
Spegel, spegel på väggen där...
Kvällens middag!
Kvällens middag!

Couscous med kyckling, grillad halloumi, mynta och rostad mandel 

500 g Morötter
2 msk hela Kumminfrön
50 g Flagad Mandel
900 g Kycklingbröstfilé
2 msk Ras el Hanout kryddblandning
350 g Couscous
1 tärning Grönsaksbuljong
2 Vitlöksklyftor
3 dl Turkisk Yogurt
1 msk Sambal Oelek
2 krm Rökt Paprika Pulver
2 frp Halloumi
1 liten Rödlök
1 kruka Mynta
1 frp Coctailtomater
1 dl Russin
1 tsk Spiskumming
1 Citron
salt, peppar & olivolja

1. Värm ugnen till 250 grader

2. Skala och skiva 500 g morötter i cm-tjocka skivor. Blanda morötter, 2 msk hela kumminfrön, lite olivolja och salt i en smord ungsform. Rosta högt uppe i ugnen i ca 12-14 minuter, använd grillfunktionen mot slutet så att morötterna får ordentligt med färg.

3. Rosta 1 förpackning ca 50 g flagad mandel i en upphettad, torr stekpanna. Rör runt så att spånen inte blir brända, utan får en fin gyllene färg. Häll upp de rostade spånen i en skål och låt svalna.

4. Går att hoppa över om man vill ha en vegetarisk rätt!
Skiva en förpackning kycklingbröstfileér ca 800-900 g i cm-tjocka bitar, stek i den redan upphettade pannan, tillsätt olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, salt och 1 msk Ras El Hanout kryddblandning  (går att köpa färdig kryddblandning från Santa Maria! ) Stek tills kyckligen fått fin färg och är genomstekt. Pressa över saften från 1/2  citron när kycklingen är klar.

5. Koka upp 350 g fullkorns couscous enligt förpackningens anvisning. Tillsätt salt och 1 st grönsaksbuljongtärning.

6. Blanda i en liten skål: 3 dl turkisk yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk sambal oelek, 2 krm rökt paprikapulver, 1 krm salt samt smaka av med några droppar citronsaft.

7. Använd en upphettad, oljad grillpanna och lägg på två halloumiostar. Låt de vara hela och grilla halloumin runtom på alla sidor tills den fått fin färg, skär upp och dekorera med några myntablad.

8. Dela 1 förpackning coctailtomater i halvor, finhacka 1 liten rödlök, grovhacka 1 kruka mynta. Blanda ner i den nykokta couscousen och tillsätt 1 dl russin, 1 tsk spiskumming samt lite olivolja och citron. 
 

9. Toppa salladen med myntablad och den rostade mandeln. Lägg ihop kyklingen med de ugnsrostade morötterna och servera tillsammans med yoghurtsåsen.

Min ljuvliga kladdkaka blir extragod med lite flingsalt på toppen!
Min ljuvliga kladdkaka blir extragod med lite flingsalt på toppen!

Himmelsk Kladdkaka med kolatäcke

150g smör
3ägg
3 ½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
100 g smör
+ lite flingsalt som topping
 
 
Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Börja sedan med att smörja och bröa en form med löstagbar kant ca 22 cm. Smält smöret i en kastrull. Rör sedan försiktigt ner ägg och strösocker i det smälta, avsvalnade smöret. (Viktigt att man inte vispar, för då blir kakan torr!). Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en klumpfri smet. Häll smeten i den bröade formen och grädda mitt i ugnen i 17 minuter för att få kakan perfekt seg/kladdig. Inte rinnig. Bara alldeles ljuvlig... Låt kakan svalna.
 
Kola: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt det sedan koka på medelhög värme, under omrörning tills den är uppe i temperaturen 127 grader. Häll kolan direkt på kakan. Strö gärna över lite flingsalt på toppen.

Hoppas att du får en fantastiskt fin dag!
Kram från Fru Fiffelin

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar