Rosa vatten och en gul stad

Hej alla fina!

Idag fortsätter min berättelse om magiska platser att besöka i Mexiko!

Efter ett par dagar i den lilla mysiga staden Valladolid (läs mer här!), var det dags att ta oss vidare på vår roadtrip. En solig morgon när vi hade packat bilen bestämde vi oss för att åka till de rosa sjöarna uppe i Rio Lagartos och sedan vidare till Izamal.

Vägen till Rio Lagartos var smal och full av stora hål i den gamla solblekta asfalten, men den slingrade sig fram genom vackra fält och små byar, förbi stora haziendor och betande flockar med boskap. Det fanns inte så mycket vägskyltar men tillsist kom vi längst ut på den blåsiga norra stranden av Yucatán, där den sömniga lilla fiskebyn Río Lagartos låg.

Vi hittade en vänlig fiskegubbe som mot någon hundralapp tog oss ut på ett äventyr rakt genom Alligator River och in i naturreservatet Reserva de la Biosfera Rio Lagartos.

Jag vid den lilla hamnen i fiskebyn Rio Lagartos
Jag vid den lilla hamnen i fiskebyn Rio Lagartos
Mitt ute på floden började naturreservatet.
Mitt ute på floden började naturreservatet.

Flodmynningen kantades av tätvuxna mangroveträd och överallt kunde man se ett rikt fågelliv. Arter som hägrar, pelikaner, snövit ibis och förstås en massa krokodiler - vilka gett floden sitt namn - fick vi syn på här, men huvudmålet för vår utflykt var att få se de rosa flamingosarna i de rosa sjöarna.

Det är ett vackert område och väldigt spännande att glida fram där på floden.

Efter ca 40 minuter var vi framme vid sandbankerna och befann oss plötsligt i ett helt rosafärgat floddelta, eftersom vattenansamlingarna är så proppfulla med räkyngel här. 

floddeltat vid Rio Lagartos
floddeltat vid Rio Lagartos
Äntligen fick jag se livs levande flamingos!
Äntligen fick jag se livs levande flamingos!
Rosa vatten!
Rosa vatten!

Dessa krill är flamigofåglarnas absoluta favoritmat och själva orsaken till deras rosa fjädrar, och självklart fick vi äntligen se hundratals med livs levande flamingos!  
 
En knallrosa sjö är ju ändå något speciellt och i kontrasten mot de sterilt ljusgråa sandbankarna och den blåa himmlen, så kändes hela landskapet surrealistiskt på ett klart tilltalande sätt.  

Tyvärr ville färgerna inte alls fastna på vår kamera (den stora dammen ser mer brunaktig ut på bilderna), men att se dessa rosa vatten i verkligheten var helt klart värt avstickaren hit.

Paus på vägen mot Izamal
Paus på vägen mot Izamal

Efter vår fluffigt rosa utflykt så kom vi samma kväll fram till den helt ockragula staden Izamal. 
 
Där stannade vi ett par dagar och utforskade den lilla staden, som verkligen kom att bli ytterligare en favoritplats för oss.

Izamal bjöd på EN nyans av ockragult
Izamal bjöd på EN nyans av ockragult
Entrén till den storslaga katedralen
Entrén till den storslaga katedralen
Med häst och vagn genom Izamal
Med häst och vagn genom Izamal

Vi åkte häst och vagn genom staden, åt fantastiskt goda crepes på marknaden och besökte den pampiga katedralen. 
 
Staden var en ganska typisk liten kolonial-stad från 1500-talet fram tills 1993 då påven skulle komma och avlägga ett besök och hålla en söndagsmässa på orten. Då kom någon på att man borde måla HELA staden ockragul, i samma nyans som Petruskyrkan, så att påven skulle känna sig extra välkommen. 
 
Det visade sig vara ett riktigt genidrag som bidragit till både ökat intresse för staden och en gemytlig och mysig stämning, som känns extra trevlig i det mjuka eftermiddagsljuset.  
 
I den dåsigt heta eftermiddagen får de vänliga och varma solstrålarna staden att stråla som en vacker solros!

En unikt varm och harmonisk atmosfär sänker sig över stadens små fik och tavernor, där lokalbefolkningen svalkar sig med ett glas eller två och kanske lite kallskuret till det. 
 
I skuggan, på ett litet café, med en iskall öl eller ett glas vitt vin i handen, så stannar tiden till på ett inte alls obehagligt sätt. 
 
Efter våra dagar i Izamal bar det vidare till Yucatáns provinshuvudstad Merida. Mer om det berättar jag en annan dag! Ha en riktigt fin lördagskväll!

Kram från Fru Fiffelin
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

Bloggarkiv

Länkar