Grattis underbara Sverige!

Hipp hipp hurra!

Idag firar vi världens bästa land med ledighet, god mat, glada vänner och massor med flaggor!

Jag älskar Sverige, mitt fosterland och idag flaggar jag stolt för Sverige!

Vi är ju en helt unik och fantastisk nation. Tänk att vi inte har haft ett endaste krig på flera hundra år!

I många generationer har vi kämpat för demokrati och människors lika värde - och se hur långt vi har kommit!

Hipp, hipp, hurraaaaa för Sverige!
Hipp, hipp, hurraaaaa för Sverige!

Efter många års nationaldagsfirande har jag dock börjat fundera lite över om vi svenskar verkligen förstår hur mycket vi faktiskt har att fira?

När man ser sig omkring på nationaldagen kan man ibland få intrycket av att vi svenskar skäms för att visa stolthet för vårt land... Kanske är vi lite PK-ängsliga... Trampar vi någon minoritet på tårna om vi viftar med vår flagga... Är vi rent av rasister om vi stämmer upp i nationalsången?

Men lugn, bara lugn... här kommer ett par exempel på vad jag tycker att vi som svenskar kan känna lycka och vara extra stolta över:

Jämlikheten mellan könen – även om vi ännu inte nått hela vägen fram, så är vi bäst i världen på jämlikhet. Den svenska kvinnan kan idag bli vad som helst. Vi får klä oss som vi vill, jobba med vad vi vill, och vara oss själva – utan att någon säger stopp eller dömer oss. Det kanske låter som självklarheter, men i stora delar av världen får kvinnor varken arbeta eller välja sin egen klädsel.

Vi har kanske världens bästa sjukvård. Om man nu ska bli sjuk och gammal någon gång så är det väl en himla tur att man bor just i Sverige. Fri sjukvård i världsklass är för oss en självklarhet.
I stora delar av världen finns inte ens kompetensen inom vården. Och om den finns, så kostar den mer än vad de flesta medborgarna har råd med.

Kungafamiljen på Skansen, 6 juni 2017. Foto Expressen
Kungafamiljen på Skansen, 6 juni 2017. Foto Expressen

Sverige är världsledande inom HBTQ frågor. Bara en sån sak är värd att fira! Att den absolut största majoriteten av svenskarna tycker att man måste få se ut och vara precis som man vill, älska vem man vill, utan att på något sätt dömas för det eller kastas i fängelse… Det är ytterligare en sak som gör mig stolt över att vara svensk!

Svenskarna är även det folk som skänker störst summor till bistånd per capita, i hela världen. Det, plus att vi välkomnar en stor mängd flyktingar till vårt land, gör oss till världens mest öppenhjärtiga och generösa folk.

Ett annat område som vi ligger i framkant med, är hur vi tar hand om vår miljö. Vi håller vårt vackra land rent, vi kan bada i sjöar och vattendrag. Vårt vatten är gott. Vi lägger massor av resurser och arbete på att skapa en hållbar framtid för vår natur och kommande generationer. Sedan får man inte glömma vår fantastiska allemansrätt som ger oss fritt tillträde till vår vackra moder Svea.

Så visst finns det massor av bra saker att fira idag?! Och då har jag inte ens nämnt ”självklara saker” som (nästintill) fri skolgång och barnomsorg för alla barn och över ett års föräldraledighet för alla mammor och pappor.

Nationaldagsfrukost hemma hos Fru Fiffelin
Nationaldagsfrukost hemma hos Fru Fiffelin

I själva verket borde vår nation fungera som en förebild för resten av världen. Titta här! Vi vet hur man gör! Vi svenskar borde sträcka på oss. Vara stolta!

Idag skickar jag också en extra tanke till våra förfäder. Till de tidigare generationerna som har kämpat för att bygga vårt land. De som, utan semestrar och vabb-dagar, brukat jorden, stretat på i värme och i kyla, och drömt om ett fungerande och öppet samhälle där vi alla får samma möjligheter.

Jag älskar mitt Sverige! Kungafamiljen. De öppna landskapen, de röda stugorna med vita knutar, alla fina slott och herrgårdar, våra tusentals sjöar som glittrar som diamanter i de djupa skogarna, Stockholm – världens vackraste huvudstad, våra vackra vilda fjällandskap, älgarna, renarna och det magiska norrskenet över vidderna.

Nu tycker jag att ni alla borde gå ut och vifta med era blågula flaggor, sjunga med i nationalsången med stolthet, klappa er själva och grannen bredvid på axeln och inse faktumet att Sverige förtjänar en riktig fest!

I det Fiffelinska palatset börjar vi dagen med en lång och mysig frukost och självfallet  med den svenska flaggan på bordet!

Ha en riktigt fin Nationaldag! 

Kram från Fru Fiffelin

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Helena » Kär i en väska:  ”Helt fantastiska väskor! Vad heter färgerna som du har på väskorna? Den blå o rö..”

  • Jm » Livet efter konkursen:  ”Genomgår den resan just nu. Ska vi skriva en bok tillsammans”

  • Cia » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Letade oxå efter info om Holbox. Tui kör direktflyg till Cancun . Vi tänkte ta ..”

  • Lisa » Gammalt  & Nytt:  ”Du kanske kunde säga vart du tagit bilderna ifrån? Du har ju tagit dessa två för..”

  • Gabriela » Barfotaliv på Isla Holbox:  ”Hej, Råkade trilla in på er trevliga blogg när jag sökte på Holbox. Tack för at..”

  • Helena Rääf » Kär i en väska:  ”Hej Fru Fiffelin, Ser att du älskar Save my Bag, det gör även jag...har haft väs..”

  • Kicki » Äntligen kan man andas:  ”Åh! Att du skulle behöva ha det så jobbigt i din graviditet. Hoppas att det värs..”

  • Malin Hjort » Äntligen kan man andas:  ”Vad fin du är! Jag önskar dig all energi och hoppas du får en fin fortsättning p..”

Bloggarkiv

Länkar