Blåsigt värre och efterrättsbestyr...

Hej alla goa följare!

Fy sjutton vad det blåser och är kyligt ute nu.... Brrrr... Fick leta fram en stickad kofta ur garderoben och sitter nu invirad vid datorn med en stor balja te och lite ont i halsen.

Så himlans typiskt att man har fått njutit av härligt sommarväder FÖRE den egentliga sommaren.

Om två dagar är det midsommarafton och i klassisk ordning verkar det inte bättre än att att det blir REGNIGT och KALLT.  Minns för något år sedan, då vi hade varmare väder på julafton! Så tokigt!

Ljuvlig tårtbild lånad från sakerjagbakar.se
Ljuvlig tårtbild lånad från sakerjagbakar.se

Jag sitter och funderar över goda efterrätter, har nämligen fått efterättsansvar inför midsommar.

Vi blir 15 stycken som ska fira tillsammans ute på Muskö.

Det första jag tänkte på var att göra en klassisk jordgubbstårta med riktigt mycket vaniljkräm, jordgubbar och jordgubbssylt...  Sedan hittade jag det här ljuvliga receptet på Mazarintårta med jordgubbar och tänkte WOW, vad gott....

Mazarintårta med jordgubbar 
1 stor tårta, 12-14 bitar
Tid: ca 1 timme

Ingredienser

Mazarinbotten 
300 g mandelmassa, köpt eller egengjord
150 g smör, rumsvarmt
3 stora ägg
0,75 dl mandelmjöl
1 msk smör, till formen
0,5 dl mandelmjöl eller mandelspån, till formen

Fyllning & garnering
3 dl vaniljkräm (Hemkokt eller Ekströms Marsan)
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
ca 1 liter jordgubbar
ev. ett par blad citronmeliss

Gör så här 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mazarinbottnar. Blanda mandelmassan i hushållsassistent med vingen som insats. Det går också bra att använda elvispens krokar. Låt mandelmassa blandas en liten stund i maskinen, rör sedan ner smöret lite i taget. Detta för att undvika klumpar.
3. Blanda i äggen, ett i taget. Vänd till sist ner mandelmjölet, och låt massan bara gå ihop, den ska inte överarbetas.
4. Smörj en pajform med löstagbar kant med smör. Bröa med mandelmjöl eller krossade mandelspån. Fyll formen med mazarinmassan och bred ut den jämnt.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 20-25 minuter eller tills den blivit gyllene i färgen. Ta ut ur ugnen och låt svalna innan den försiktigt lossas från formen.
6. Fyllning & garnering. Bred ut en rejält lager vaniljkräm på den avsvalnade mazarinbotten. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret, bred ut över vaniljkrämen. Skölj och ansa jordgubbarna, dela dem i halvor och garnera tårtan med dessa. Dekorera gärna med ett par blad citronmeliss, jordgubbsblommor eller någon annan fin blomma.

Recept och bild lånat från Ylvasbakverkstad.se
Recept och bild lånat från Ylvasbakverkstad.se

Vad tycker ni? Vad är en riktigt god midsommarefterätt enligt Er?

Jag hoppas att ni får ett härligt midsommarfirande, vart än i landet ni befinner Er och så håller vi tummarna att det finska lågtrycket ska blåsa bort innan fredag!

Ha en fin dag!
Kram från mig!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar